José Carlos Martinez

Professor convidat

José Carlos Martinez

Martinez va iniciar els seus estudis de ballet a Cartagena amb Pilar Molina. Entre 1984 i 1987 va estudiar al Centre Danse international Rosella Hightower. En aquest últim any va guanyar el Prix de Lausanne (Premi de Lausanne) i va ingressar a l’Òpera de París. El 1988 va ser escollit personalment per Rudolf Nureyev per a formar part del Cos de Ball, va ser nomenat primer ballarí el 1992 i el 1997 Ballarí Estrella. El 1992 va guanyar la Medalla d’Or en el Concurs Internacional de Varna sent el primer i únic espanyol en aconseguir aquesta distinció.

Al llarg de la seva carrera ha rebut altres premis com el Prix de l’Arop (Premi del Públic, 1991), Prix Carpeaux (1992), Premi de la Crítica Italiana (Dansa & Dansa) a la Millor Parella de l’Any, al costat de Agnès Letestu i el Premi ‘Benois de la Dansa’ per Els Enfants du Paradis (2009).

Ha estat reconegut pel Ministeri de Cultura Francès Comandant de l’Ordre de les Arts i les Lletres i la revista japonesa Shinshokan Dance Magazine el reconeix com un dels millors ballarins del món.

Dins el repertori de José Carlos Martínez destaquen grans ballets clàssics com El Llac dels Cignes, Giselle, El Quixot, La Bayadère, La Bella Dorment i ballets neoclàssics i moderns d’Ashton, Balanchine, MacMillan, Graham i Taylor, entre d’altres.

També ha treballat amb la majoria dels grans coreògrafs de el segle XX: Maurice Béjart, John Neumeier, Mats Ek, William Forsythe, Jiri Kylian, Pina Bausch o Roland Petit. Alguns d’ells han creat ballets per a ell. Martinez ha ballat com a artista convidat amb infinites companyies com el Ballet Nacional de la Xina, el Bolxoi de Moscou, l’English National Ballet o el Ballet de la Scala de Milà i ha donat la volta al món ballant en Gales d’Estrelles a Amèrica, Europa i Àsia.

Com a coreògraf ha estrenat diverses peces per l’escola de l’Òpera de París, el Ballet de l’Òpera de París, el Ballet de Xangai i la Companyia Nacional de Dansa del que va ser-ne Director Artístic des de 2011 fins al 2019. La seva darrera producció és una versió d’El Corsari pel Ballet de l’Òpera de Roma, estrenada el març del 2020.