Iratxe Ansa

Mestra convidada en anteriors cursos

Iratxe Ansa es va graduar al Conservatori Superior de Música de Sant Sebastià, continuant els seus estudis i graduació a la John Cranko Schule a Stuttgart.

Des de 1993 Iratxe ha ballat al Basilea Ballet, Ballet Gulbelkian, Companyia Nacional de Dansa, Lió Opera Ballet i Nederlands Danse Theater. Al llarg de la seva carrera ha treballat amb coreògrafs com Nacho Duato, William Forsythe, Jiri Kylian, Crystal Pite, Medhi Walerski, Johan Inger, Ohad Naharin, Mats Ek, Nils Christe, Patrick de Bana, Wayne McGregor, Maurici Causey, Alexander Ekman , Rui Horta, Jacopo Godani i Mathilde Monnier, entre d’altres.

El 2002 va participar en els premis Benois de la Danse al costat de Nacho Duato, en els quals va rebre dos premis. I en el mateix any va guanyar el premi Selecció del Públic i el Premi a la Millor Ballarina al festival de teatre Només Tanz Internationals a Alemanya. En 2007 va ser guardonada amb el premi a la Trajectòria artística a l’Associació de Professionals de la Dansa d’Espanya.

Com a coreògrafa, Iratxe Ansa ha creat peces per a l’Òpera de Lió Ballet, Lines Ballet Junior Company i altres peces creades específicament per a gales.

Des 2014 treballa al costat de Igor Bacovich en el projecte Metamorphosis International Residency, sobre el qual han realitzat la pel·lícula documental Metamorphosis International Residency -Sant Sebastià 2016. Obté el Premi Nacional de Dansa 2020 en la modalitat d’Interpretació